Viltstek med potatisgratäng och ugnsbakade rödlöka
VILTSTEK MED POTATISGRATÄNG OCH UGNSBAKADE RÖDLÖKAR
4 portioner
800 g viltstek, t ex älg eller ren
2 msk smör
1 tsk enbär
4 msk koncentrerad kalvfond
1 dl balsamicovinäger
1 dl vatten
1 lagerblad
salt och nymalen svartpeppar


Sätt ugnen på 125°. Bryn köttet runtom i en stekpanna i smör. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick ner en stektermometer. Stöt enbären i en mortel. Vispa ihop fond, balsamvin-äger och enbär. Häll över steken. Lägg i lagerbladet. Stek viltsteken i ugn tills innertemperaturen är 60-70°. Det tar ca 1 timme. Häll upp stekskyn i en 
kastrull. Smaka av med salt och peppar. Låt köttet vila under folie i minst 15 min innan det skärs upp. 

POTATISGRATÄNG MED VÄSTERBOTTENSOST® OCH SPENAT
800 g fast potatis
250 g förvälld spenat 
3 dl Gefleortens Vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 dl riven Västerbottensost
salt och nymalen peppar

Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis och spenat i små ugnsfasta formar. Koka upp grädde, pressa i vitlök, salta och peppra. Häll den heta grädden över potatisen. Strö över lite ost och gratinera i ca 30 minuter eller tills 
potatisen blivit mjuk och fått fin färg.
till servering:
broccoli och tranbär