Stekt inlagd strömming med syrad fänkål, rödkål och mandelpotatis 
 
Ingredienslista 6 port:
 
Stekt inlagd strömming
600 g strömmingsfilé
1 knippe dill
1 st. rödlök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
 s & p,
 
Madelpotatis
400 g mandelpotatis
2 msk smör
1 msk kallpressad rapsolja
S & p
 
Syrad fänkål & rödlök
100 g fänkål
1 rödlök
 
Gräddfil med citron
200 g gräddfil
½ citron
1 msk honung/socker
sop
 
Lyxigt knäcke
Dag 1.
6 dl grovt rågmjöl
1 msk honung
1 tsk salt
25 g jäst
6 dl. vatten
Dag 2.
6 dl grahamsmjöl
1-2 dl vetemjöl
1 msk dill, dillfrö, lök
1msk mald kummin
 
Vinägervispat smör
90 g  smör
Ca 1 msk vitvinsvinäger
Flingsalt & svartpeppar
 
Örter
Smörgåskrasse, dill, bladpersilja
 
 
 
 
Tillagning:
 
Stekt inlagd strömming
Skiva löken och skär i `jämna skivor´.  Koka upp ättika, socker, vatten, och lägg i rödlöken.  Krydda strömmingen med sop, skruren dill och lägg ihop flundror. Vänd i ströbröd/rågmjök. Lägg in i lagen 2-3dagar..
Vid servering: Låt rinna av.. Lägg ovanpå potatisen.
 
 
 
Mandelpotatis
Koka skalad potatis mjuk. Mosa med gaffel och vänd samman med mjukt smör. Smaka av med s & p och ev. någon droppe citronsaft.
Vid servering: Skeda snyggt. (gärna ljummen) Slå oljan runt. 
 
Syrad fänkål & rödlök
Skiva fint och lägg i lite av inläggningslagen
 
 
Gräddfil med citron
Blanda allt och servera till strömmingen
 
  
Lyxigt knäcke
Dag 1.
Rör ut jästen i hälften av vattnet. Blanda med mjölet, honung, salt. Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2.
Blanda med grahamsmjöl. Tillsätt kryddorna. Dela upp i 16 bitar och tryck ut med mjöl till `smådegar´. Veva i pastamaskinen till 7 resp. 5 mm tunna flak. Skär i smala  sticks och grädda ca 5 minuter i 225 grader.
Lyft och vila till servering,
Vid servering: Tillsammans med vinägervispat smör. 
 
Vinägervispat smör
Vispa smöret vitt och luftigt, smaka upp med vinäger, salt och svartpeppar. Spritsa i porslinsformar.
Vid servering: Servera tillsammans med brödet.
 
Örter
Vid servering: Smörgåskrasse, dill, bladpersilja plockas fint, och toppar..