Småbiffar i gräddsås
SMÅBIFFAR I GRÄDDSÅS
4 portioner
1 gul lök
2 morötter
1 dl ströbröd
3 dl Gefleortens Matlagningsgrädde
1 ägg
600 g blandfärs
1 msk koncentrerad kalvfond
smör till stekning
2 msk finhackad persilja
salt och nymalen peppar

Potatismos:
750 g mjölig potatis
1 dl Gefleortens Mjölk
2 msk smör
salt och nymalen vitpeppar

Till servering:
potatismos
rårörda lingon

Skala och finhacka löken. Skala och riv morötterna fint. Fräs löken i lite smör, tillsätt morötterna och låt fräsa ytterligare en liten stund. Salta och peppra. 
Blanda lök, morötter, ströbröd, 1 dl av grädden och ägg. Låt stå och svälla en liten stund. Blanda i köttfärsen och knåda smidigt. Forma till små biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna så de får fin färg på båda sidor. Blanda kalvfond och grädde och häll i pannan. Låt puttra ihop en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja. 
Skala, koka och pressa potatisen. Blanda med het mjölk och smör till ett mos. Smaka av med salt och peppar. Servera biffarna med potatismos och rårörda lingon.

 
Tips: Löken kan uteslutas om någon i familjen inte gillar det. Av färsen kan du lika gärna göra köttbullar eller t ex en köttfärslimpa som bakas i ugn.