Sillröra i glas med kavringssmul
6 portioner

INGREDIENSER
200 g kavring
25 g smör
1 burk matjessill i bit (ca 200 g)
1 rödlök
½ dl finhackad gräslök
½ dl finhackad dill
2 dl Gefleortens crème fraiche 34%
2 dl Gefleortens gräddfil
1 msk rivet citronskal
¼ tsk salt
1 krm svartpeppar

färsk dill till garnering
rädisor till garnering

GÖR HÄR
Mixa kavring till smul i en matberedare. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kvaringssmulet tills det får lite rostad yta,ca 5 minuter. Lägg det stekta smulet på
hushållspapper.
Häll av vätskan från sillen och hacka sillbitarna fint. Skala och finhacka rödlöken.
Blanda sill, lök, hackad gräslök, hackad dill, crème fraiche, gräddfil, citronskal, salt
och svartpeppar. Fördela röran i glas. Strö kavringssmulet över sillröran i glasen och dekorera med färsk dill och tunt skurna rädisor.


Ugnsbakad delikatesspotatis med fyllning
8 portioner

INGREDIENSER
600 g små delikatesspotatis
olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl Gefleortens
crème fraiche
½ kruka hackad gräslök
+ lite till dekoration
1 dl riven smakrik ost
¼ tsk salt
¼ tsk svartpeppar

GÖR HÄR
Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen men behåll skalet på. Fördela potatisen på en bakpappersklädd plåt. Ringla rikligt med olivolja över, salta och peppra. Grädda i
mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Rör ihop crème fraiche, hackad gräslök och riven ost till fyllningen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå svalt till montering.
Låt den gräddade potatisen svalna. Skär två snitt i kors och pilla upp flikarna. Gröp ur lite
potatis och fyll med en klick av crème fraicheröran. Dekorera med hackad gräslök.

Srirachasill
6 portioner

INGREDIENSER
1 förp 5-minuterssill (420 g)
½ rödlök
1 dl majonnäs
1 dl Gefleortens gräddfil
½ citron, skalet
1–2 tsk srirachasås
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

GÖR HÄR
Häll av sillen och skär den i mindre bitar om den är hel. Skala och hacka rödlöken fint.
Blanda rödlök, majonnäs, gräddfil och citronskal. Smaka av med srirachasås, salt och peppar. Srirachasåsen är väldigt het så smaka hela tiden av för att få den hetta som
passar just er.
Blanda ner sillen i såsen och täck över. Låt sillen stå en stund i kylen innan servering.