Päronsmulpaj med kardemummagrädde
6-8 portioner

Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ dl socker
3 msk kallt
vatten

Fyllning:
700 g päron
kanel

Smuldeg:
150 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 ½ dl havegryn
2 tsk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma

Kardemummagrädde:
3 dl Gefleortens vispgrädde
2 tsk stött kardemumma

GÖR  SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i kuber och nyp ihop med de andra ingredienserna
till en jämn pajdeg. Antingen för hand eller med hjälp av en matberedare. Låt degen
vila svalt i 20 minuter. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, förgrädda
i ca 7 minuter.
Skölj och skiva päronen. Lägg ut alla päronskivor i formen och strö över lite kanel.
Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och fördela över pajen. Grädda i ugnen
i 25-30 minuter tills den fått en fin färg.
Vispa under tiden grädden och smaksätt med kardemumma.