Helstekt entrecôte med rotfruktskaka och björnbärssås
4 portioner

INGREDIENSER
600 g entrecôte
i hel bit
1 tsk salt
olivolja
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
smör till stekning

2 vitlöksklyftor
4 dl Gefleortens vispgrädde
600 g potatis (fast sort)
3 morötter
3 palsternackor
2 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar

3 schalottenlökar
2 msk smör
3 dl rödvin
1 ½ msk balsam-
vinäger
3 msk kalvfond
3 kvistar timjan
1 dl björnbärsmarmelad
1 krm svartpeppar
ev. majsstärkelse

GÖR HÄR
Salta köttbiten runt om. Hacka vitlök och repa timjan. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek på hög temperatur runt om hela köttet. Tillsätt hackad vitlök och timjan i stek-pannan tillsammans med en klick smör. Slå smöret över köttbiten medan du steker.
Baka sedan köttet i ugnen 125° i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56°.
När köttet är 56°, ta ut det ur ugnen och låt vila 10–15 minuter innan servering.
Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka vitlök. Koka upp grädde med vitlök. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Blanda ner i kastrullen med grädde. Krydda med salt
och peppar och låt allt koka upp. Häll i en smord ugnssäker form och grädda mitt i ugnen i
45–60 minuter.
Skala och hacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret i en liten kastrull. Tillsätt rödvin, balsamvinäger, fond och timjan. Låt koka ner till hälften. Sila såsen. Blanda ner björnbärs-marmeladen och låt koka upp på nytt. Smaka av med peppar och red eventuellt såsen med majsstärkelse om tjockare konsistens önskas.