(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 
November 2013

V 45

Då har ännu en vecka gått. Dagarna bara swischar förbi och helt plötsligt är det söndag kväll igen. Förutom att jag har dragit på mig en förkylning så har det verkligen varit en hektisk vecka som jag tänkte berätta om nu.

Vi började veckan med ett veterinärbesök. 676 kalvade under söndagen, var pigg och på benen. Blev tredje kalvare så risken för kalvningsförlamning finns ju. På måndagen fick vi inte upp henne och hon blev tvungen att behandlas med kalcium, b-vitamin, glykos och smärtstillande genom att ge det genom blodet. Trodde hon skulle resa sig närmaste timmarna, men där hade jag fel. På kvällen fick hon komma ut igen för att ge ännu en behandling med kalcium genom blodet. Innan vi behandlade henne tog veterinären ett blodprov, så skulle hon inte resa sig så skulle det analyseras morgonen efter.

Dagen efter blev det att analysera blodprovet, då hon inte rest sig. Svaret på provet visade sig inte vara några fel. Hon låg bra till i kalk halten i kroppen. Eftersom hon åt, drack och såg allmänt pigg ut ändå så skulle vi försöka få upp henne. Så det gjorde vi, men det funkade inte. Jag var frustrerad och bestämde mig för att dagen efteråt ska hon upp! Så de så! Det är en bra ko den här fina 676. Mjölkat riktigt bra, ser bra ut och är världens snällaste!

Dagen efteråt började vi koppla på henne en hemma gjord sele, satte en balk i taket ovanför henne med hjälp av en liten maskin utanför fönstret och på den balken slängde vi upp två stycken spärrblock. Tackar hur mycket som helst för att pappa och farfar är duktig på att snickra och farbror på att köra maskin! Det tog oss ca 4-5 timmar innan vi fick upp henne, men upp kom hon! Och jag grät! Jag var glad för hennes skull! Så otroligt lättad över att det gick!

Nu i slutet av veckan behöver vi bara hjälpa henne med att ibland hissa upp bakdelen en liten bit ovanför marken, eller så ställer hon sig upp själv om man hjälper henne med att rätta till bakbenen. Hur bra är inte det liksom!? Vilken kämpe!!! Sådana här gånger är man glad över att man kämpat och slitit!

Men nu lämnar vi kära 676 åt sidan och skriver om övriga händelser i veckan.

Jag fick i uppgift att paddla lite kor som visat haft lite högre celler på provmjölkningen. Därefter hade jag ett samtal med veterinären på eftermiddagen. Ibland kan man behandla en hög cellad ko med pencillin beroende på hur långt in i laktationen hon är, hur höga celler hon har osv.. Men denna gång blev det ingen behandling på någon ko eftersom ett par var trespenta eller för långt in i laktationen eller hade varit hög cellade för lång tid.

Vi har haft besök av Gefleortens som kommer ut och kollar upp att det stämmer med svensk sigill. Tex. Så kikar dom på när vi verkat korna, släppt in och ut ifrån betet, tvättat stallar osv.. Ett besök om året blir det.

Dräktighetsundersökningar har det varit med. Det resulterade i 13 dräktigheter plus 509 med ett frågetecken, men är troligen dräktig. Dom två som inte var dräktig var tvp kor med cystor som ska behandlas av veterinär vid nästa besök.

Korna mjölkar på bra, ruggigt bra må jag säga! Rekord i tanken både på torsdagen och sen på lördagen. Riktigt roligt att det börjar snurra på!

Under fredagen blev det ännu ett veterinärbesök akut då 505 åkt på trolig kalvningsförlamning hon med. Det ovanliga i det hela var att hon skulle bli andra kalvare och att hon inte kalvat än. Dagen efter var hon på benen igen. Men sen under söndags morgonen gick vattnet på henne vid sju tiden. Hon låg o krystade lite lite, men inget hände. Kände efter men kände ingen kalv. Konstigt. Väntade ett tag och ringde veterinären vid 9 tiden för det kändes som att det inte stämde. Pappa kände lite utav klövarna, men inte så mycket mera. Sen att hon inte krystade gjorde inte saken bättre. Veterinären kom ut vid 12 tiden, gav henne kalcium igen då hon åkt på en släng kalvningsförlamning igen. Sen gav dom sig på kalven. Det visade sig att den låg upp och ner långt in i 505. I lite mer än 4 timmar höll dom på innan dom fick ut kalven, som var dödfödd, en kviga. Tråkigt som bara den! Men inte så mycket att göra åt. 505 stod upp ikväll och åt, så hon börjar repa på sig.

Under lördagen kalvade våran fina ko 565! Hon har mjölkat ca 85000 kg mjölk under sin livstid. Nu blev hon åttonde kalvare och fick en söt liten pojke. Ni ser honom på bilden nedan. Skulle försöka resa sig men hamnade i vatten hinken. Haha, alla sätt är bra förutom dom dåliga!

Annars händer allt det här vardagliga så som att mjölka 2 gånger per dag, seminera, kolla brunster, klippa kor, vara med vid kalvningar, fixa med kalvar och ge dom mjölk, städa och bara hålla efter allt.

Det här är ungefär hur min vecka varit. Hänt olika saker hela tiden, så ibland vet man inte vem man är själv ungefär. Så nu satsar vi på att 676 ska repa på sig ordentligt och lika så 505. Det tar på när dom är sjuka.
 
V 46

Den här veckan började vi med att byta spengummin, packningar och slangar nere i mjölkgropen.

Vi byter 3-4 gånger om året eftersom vi har så pass många kor som mjölkas dagligen. Det är viktigt att hålla efter med sådant här eftersom annars kan det tex. Frodas bakterier i sprucket gummi om man inte håller efter.

676 som jag berättade om tidigare som vi fick använda sele för att lyfta upp henne på benen. Hon har fått somna in. Hade ut henne i lösdriften men hon snubblade flera gånger så vi var tvungen att lyfta upp henne med lilla maskinen. Efter detta åkte hon på juverinflammation i en spene som veterinären var ut för att behandla, sen tog hon prov på den spenen med. Det visade sig att hon hade ecoli. Så tyvärr går det inte att behandla med pencillin och eftersom hon inte var pigg innan så blev hon bara sämre. Så vi beslutade att hon skulle få somna in.

Annars ha faktiskt veckan varit lugn fastän mycket har stått på schemat. Har haft storfix inne hos kalvarna. Bland annat så bytte vi nappar, städade ur småboxar och skurade rent dessa, diskade hinkar, mockade och strödde nytt i gemensamma boxar och allt annat som hör till.

Eftersom jag varit ledig i helgen så kan jag tyvärr inte berätta så mycket om den.

Under nästa vecka kommer jag ha betydligt mycket mer att skriva om. Då ska jag och syster på ett föredrag om klövvård på kor, besök av veterinärer och kalvhälsan. Samt att jag kommer mjölka kväll. Så nog kommer det finnas att skriva om nästa vecka.
 
V 47

En vecka kvar till advent och nog har det kommit lite snö i alla fall här i Bergby. Skönt på ett sätt eftersom det lyser upp vinter mörkret , men tråkigt på det sättet att det blivit kyligare. Dock trivs ju korna bättre i ett svalare klimat, så dom verkar nöjda.

Veckan började med att jag och syster åkte iväg till Söderhamn för en föreläsning på några timmar om klövhälsan hos korna. Riktigt intressant och på dessa timmar lärde man sig mycket nya saker som man absolut inte visste sedan tidigare. Så inspirationen var på max runt omkring klövhälsan när man åkte hemåt igen för att mjölka korna.

På tisdagen fick vi besök av kalvhälsan. Vi ingår i ett kalvhälsopaket, så varje år får vi besök av en kalv specialist och jättebra hjälp om det skulle bli några problem med kalvarna. Så det känns bra.

Och jag ska bli mamma. Nej, jag är inte gravid. Jag ska bli mamma åt en valp som kommer hem i januari månad. En kull kom till världen under veckan. Valpen som vi ska ha är en hane och har samma mamma som Jokk. Vi behöver en till hund med tanke på hur trötta dom vi har redan blir efter ett pass i ladugården. Så kan vi ha en till hund som kan byta av Jokk och Zeb så är ju det jätte bra för dom.

Haft ett besök ifrån 2 personer som ska hjälpa oss med djurhälsoplaneringen. Dom var och kikade i ladugården och hur vi gjorde med djuren och alla rutiner. På nästa möte ska vi gå igenom allt och se vad vi kan förbättra oss på.

565 har lyckats med en riktigt tråkig grej! Nämligen trampat sig på en spene. Som tur i oturen har inte jacket gått igenom spenen, utan spenkanalen har precis klarat sig! Men det är tråkigt, för dom blir så svullen och så är det lätt att det inte läker riktigt som det ska. Eller att det tar tid att läka.

Annars har jag beställt hem sperma för sista gången i år. Herregud, för sista gången i år. Snart är 2013 slut och ett nytt år ska påbörjas!

Jag och syster jobbade helgen tillsammans som flöt på bra. Skönt med sådana helger med ibland.
 
V 48

Sista veckan i november har vi nu kommit till! Snart är det slut på det här året och en början på ett nytt.

Veckan började med dräktighetsundersökningar med ett riktigt bra resultat. 19 stycken av 22 kor var dräktiga! Skön känsla när det blev så bra resultat. Så nu finns det lite flera dräktiga kor.

Vi har behandlat 4 kor för fula flytningar efter kalvning , samt för cystor. Då kan vi inte seminera dom när dom har dessa problem och behandlas därför med hormon preparat genom att spruta dom i muskeln.

Den bästa nyheten denna vecka är att mjölkpriset som vi får betalt för mjölken kommer att höjas 17 öre från och med första december. Riktigt bra nyheter för oss mjölk bönder! Vi fick reda på detta genom ett medlemsmöte som jag och mamma var på för Gefleortens. Sen är det roligt att träffa andra bönder också.

Annars har veckan flytit på och jag har tyvärr inte så mycket mera att berätta om denna vecka. Men nästa vecka kommer det hända betydligt mycket mer saker som jag kan berätta om.

Bland annat klövverkning, koklippning och provmjölkning.