Musselsoppa med saffran
MATIG MUSSELSOPPA MED LÖK OCH POTATIS
4 portioner
Denna soppa påminner lite om den amerikanska clam chowder. Har du tillgång till färska musslor så är det bra, annars duger dom på burk utmärkt.
5-6 potatisar
1 gul lök och 2 morötter
2-3 stjälkar blekselleri
Svenskt Smör
2 vitlöksklyftor
1 burk musslor eller 1 påse färska musslor
1 liter hönsbuljong
2 dl Gefleortens Matlagningsgrädde
2 msk mjöl
salt och peppar
persilja 

 

De färska blåmusslorna sköljs och borstas noga. Knacka på dem och kolla att alla är ordentligt stängda. Koka musslorna 5 minuter i en bottenskyla vitt vin eller fiskbuljong. Spara kokspadet till soppan. Skala och skiva potatis, lök och morot. Strimla bleksellerin. Fräs alltsammans med smör och pressad vitlök i en rejäl kastrull. Häll på buljongen och koka på svag värme tills potatisen mjuknar. Häll på eventuellt musselspad och musslor. Rör samman grädde och mjöl och rör ner försiktigt. Låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.