Morot-och ingefärssoppa med grönkålschips
4 portioner

INGREDIENSER
500 g morötter
1 gul lök
2 msk riven
ingefära
5 dl vatten
2 ½ dl Gefleortens vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
olja till stekning

1–2 dl Gefleortens turkisk yoghurt
½ dl rostade solroskärnor

Grönkålschips:
½ l färsk grönkål
1–2 msk olivolja
1–2 msk svarta sesamfrön
¼ tsk flingsalt

GÖR HÄR
Värm ugnen till 200°. Skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar. Lägg bladen på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och strö över sesamfrön och flingsalt. Massera in med händerna och sprid ut bladen jämnt över plåten. Grädda mitt i ugnen tills bladen är krispiga, ca 10 minuter.
Skala och hacka morötter och lök. Fräs i en stor kastrull i några minuter. Tillsätt vatten, grädde, riven ingefära och buljongtärning. Låt sjuda i 10 minuter. Tag av kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och pressad citronsaft.
Servera soppan toppad med grönkålschips, rostade solroskärnor och yoghurt.