Lena & Per Eriksson, Borlänge

– Kon är ett fantastiskt djur. Hon omvandlar något som vi människor inte kan äta till något som vi kan äta.
Lena Eriksson driver Floda Gård utanför Borlänge tillsammans med sin man Per och två söner. På gården finns 118 mjölkkor och lika många ungdjur. Korna mjölkas med robot och går i lösdrift. Gården är i princip självförsörjande på foder.
 
– Korna är helt unika individer. Vi vet precis vilka som är mer sociala och vilka som håller sig i bakgrunden.
– Det gäller att prägla kalvarna tidigt på människor, menar Per. Annars blir de ohanterliga som vuxna. Vi har namn på varenda ko och vi känner till deras egenheter.

Omsorgen om djuren är enormt viktig. Per säger att korna i vissa avseenden har det bättre än till exempel människor som bor på serviceboenden.
– Våra kor har lagstadgad rätt att vistas utomhus minst sex timmar per dag under sommarhalvåret. Och jag ringer hellre en gång för mycket till veterinären om jag misstänker att en ko är sjuk än chansar och låter bli.
– Jag känner en enorm stolthet när jag ser hur människor vänder i sin uppfattning om hur kor behandlas när de kommer hit och besöker oss, säger Lena. Därför är det oerhört viktigt att låta barn komma i kontakt med levande djur, det blir en upplevelse som följer dem hela livet. Det är ju faktiskt våra blivande konsumenter som ska köpa vår mjölk.

Sönerna jobbar också på gården. Men för äldsta sonen Daniel har det varit en krånglig väg dit. När han gick på naturbruksgymnasiet upptäckte han att han var allergisk – mot kor.
– Det var jättetungt, men jag hade tur att träffa en läkare som inte gav upp med det beskedet. Hon hörde av sig några månader senare och hade hittat ett vaccin i Tyskland som hon undrade om jag var beredd att pröva.
Daniel har behandlats med vaccinet under flera år och är nu så bra att han kan vistas i ladugården med korna.
 
Per och Lena var de första dalabönderna som bröt sig loss från Arla och gick över till Gefleortens. Det beslutet ångrar de inte.
– Nej, det har känts bra ända från de första kontakterna, säger Per. Och trots att mjölkpriserna gått ner den senaste tiden, finns det hopp. Vi har lagt ett helt liv i det här, det vore väldigt synd om det skulle försvinna.

 
 
Namn: Lena och Per Eriksson
Ålder: Lena 53, Per 60
Familj: Två barn
Gård: Floda Gård
Fritid: Lena åker bak när Per kör MC, båda vistas i sommarhuset på Gotland.
Alternativt yrke: Lena skulle välja något annat yrke där hon får arbeta med djur, Per kan tänka sig polis eller ambulansförare.