
KÖTTBULLAR |
Serveras med rotfruktsstomp, gräddsås och lingon |
4 portioner |
Rotfruktsstomp: 500 g potatis 2 morötter ½ rotselleri 2 msk smör salt och peppar Rårörda lingon: 2 dl lingon 2 msk strösocker Köttbullar: 1 gul lök 1 dl ströbröd 2 dl Gefleortens Matlagningsgrädde 400 g blandfärs 1 ägg salt och peppar smör till stekning Gräddsås: 2 dl vatten 1 msk vetemjöl 2 dl Gefleortens Vispgrädde 2 msk kalvfond salt och peppar Till dekoration: 2 msk finhackad persilja |
Skala potatis och rotfrukter och skär i bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa grovt. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar. Rör lingon och strösocker tills sockret löst sig. Hacka löken och fräs glansig i lite smör, låt svalna. Blanda ströbröd och grädde, låt stå och svälla en liten stund. Lägg i lök, färs och ägg, knåda till en jämn smet. Salta och peppra. Rulla till köttbullar och stek gyllene i smör. Lägg upp på ett fat och håll varma. Vispa ur pannan med vatten till såsen. Pudra över lite vetemjöl, tillsätt vispgrädde och fond och låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera köttbullarna med gräddsås, rotfruktsstomp och lingon. Strö över persilja. |