Karin Lundin, naturbruksgymnasiet i Rättvik

Av alla Gefleortens bönder sticker Karin Lundin ut lite grann. Hon är nämligen anställd av Rättviks kommun.
– Jag arbetar som instruktör på naturbruksgymnasiet eller Rättviks Skoljordbruk AB, som det heter, berättar Karin Lundin.
Vi driver en helt realistisk mjölk- och köttproduktion här på gymnasiet och levererar all vår mjölk till Gefleortens.
 
Ett tjugotal elever har börjat utbildningen varje höst de senaste åren. I andra året av tre väljer de inriktning mot djurskötsel eller maskin.
– Vårt mål är att eleverna ska vara anställningsbara när de gått färdigt våra utbildningar. Därför bedriver vi produktionen på ett mycket realistiskt sätt. Här finns 75 mjölkkor och ytterligare cirka 130 ungdjur. Vi har dessutom grisar och får som föds upp för köttproduktion. Allt kött levereras till Rättviks kommun för att bli mat på förskolor, skolor och äldreboenden.

– En sak som skiljer oss från andra gårdar är att vi kanske har lite mer och bättre utrustning i vissa fall. Det kan till exempel vara att det finns fler monterade vattenslangar i lagården. Sen lär vi ju ut tre olika mjölkningssystem här – traditionell handmjölkning, mjölkgrop och mjölkrobot – och så ser det ju inte ut på en normal bondgård, säger Karin Lundin.
Hon arbetade själv som seminör och rådgivare inom lantbruket i 30 år innan hon såg chansen att ta jobbet som instruktör på skolan.
– I takt med att det blev allt glesare mellan bondgårdarna, bestod mitt jobb mer och mer av att köra bil långa sträckor varje dag. Det var ju inte riktigt därför jag hade valt det yrket. Som instruktör här på skolan får jag jobba nära djuren och eleverna. Eleverna har lektioner i kärnämnena men också teorilektioner i specialämnen som bara finns på utbildningen. Karin är en av de instruktörer som sedan är med när eleverna ska omsätta sina kunskaper praktiskt med djuren eller maskinerna.

– Vi har ett nära samarbete med lärarna på skolan. Eleverna ”jobbar” morgon- eller kvällspass mellan klockan 7 och 19. På sommarlovet får några elever jobb och sköter djuren tillsammans med oss i personalen.
– Är du duktig och vill jobba, så finns det jobb inom lantbruket.
   

Namn: Karin Lundin
Ålder: 57 år
Familj: Man, två barn, barnbarn
Gård: Rättviks Skoljordbruk AB
Fritid: Spårar med hund, både eftersök och tävlingar
Alternativt yrke: Friluftsguide eller naturvårdsinventerare
 
-