Jullimpa

INGREDIENSER
3 ½ dl Gefleortens mjölk 3%
1 dl Gefleortens filmjölk
25 g jäst
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
2 tsk malda pomeransskal
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
4 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl

GÖR HÄR
Värm mjölk och filmjölk till 37°. Smula jästen och rör ut den i lite av degvätskan. Tillsätt resterande degvätska, sirap, salt, kryddor och mjöl, lite i taget. Knåda brödet ordentligt.
Låt jäsa under bakduk i 1 ½ timme.
Ta upp degen och forma den till ett avlångt eller runt bröd och lägg i en mjölad brödkorg.
Låt jäsa ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Pensla gärna med
lite vatten och sirap efter gräddningen så blir det en fin yta.