Julgifflar
4 portioner

INGREDIENSER
50 g jäst
75 g smör
2 ½ dl Gefleortens vispgrädde
½ dl strösocker
½ g saffran (1 pkt)
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
9–10 dl vetemjöl

FYLLNING
125 g
mandelmassa
1 ägg
1 förp hackade apelsinskal, 60  g
½ dl russin

PENSLING
1 ägg
mandelspån
pärlsocker


Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt grädde. Låt det bli fingervarmt, 37°. Häll degspadet över jästen och rör om. Tillsätt socker, kryddor, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i 30  minuter.

Riv mandelmassa och blanda med ägg, apelsinskal och russin. Knåda degen smidig och dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, 24 cm i diameter. Dela i  8 trekanter. Lägg på en klick av fyllningen och  rulla  ihop  så  att  spetsen  kommer på undersidan.

Låt jäsa 30 min till under duk. Sätt ugnen på 225°.

Pensla gifflarna med uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8   minuter.