(Klicka på bilderna för att se dem större!)
Januari 2014

Vecka 1

År 2013 har passerat och år 2014 är nu kommen. Nytt år, nya möjligheter.

Som ni ser på bilden nedan så ser en utav våra kor helt slut över att detta år är över. Skämt åsido. En skön sovstil hade hon i alla fall.

Var lite nervös inför nyårsafton med tanke på alla fyrverkerier, men förra året gick det bra. Första året var det värre och korna sprang runt panikslagna i lösdriften. Men i år var det lugnt! Skönt när dom börjar vänja sig. Kan vara kvigorna som kan vara lite nervösa.

På nyårsafton fick vi faktiskt årets sista kalv. Det var 1135 som kalvade och fick en liten kviga. Riktigt roligt avslut på året.

Den här veckan har vi haft provmjölkning också. Har inte fått resultaten än, men det bådar gott! Dom mjölkade på bra! 8 stycken kor låg mellan 50-60 kg per dygn. Det ör häftigt att dom kan mjölka så mycket!

Faktiskt så har det inte hänt så mycket mera denna vecka. Det har mjölkats på som vanligt och allt har flytit på bra. Under kommande vecka må det hända lite mera grejor att skriva om.
 
Vecka 2

Den här veckan började dåligt. 1165 skulle läggas i sin nästkommande vecka eftersom det var drygt 2 månader kvar till kalvning. Men hon kastade kalven istället. Det luktade inte gott utav kalven så hon har kastat den eftersom den var död inne i henne. Men tur i oturen så har hon kommit upp i produktion åter igen och hon ska semineras ännu en gång sen. Skönt det i alla fall.

Har beställt en skörd utav sperma doser. Dock mindre denna gång eftersom det inte gått åt så mycket senaste 2 månaderna. Dom verkar ta sig dräktiga och det är jätte bra!

Vi har flyttat sinkor och kor som ska vänjas till med fullfoder. Bland annat kom 2 av våra egna uppfödda kvigor ner. En av dom är 1138 och mamma till henne är 600. Kommer ni kanske ihåg henne?! Hon fick vi tyvärr avliva förra nyårsafton på grunda utav kalvningsförlamning. En fin ko som gav mycket mjölk, men var otroligt nervös av sig. Hon har vi 2 döttrar efter så det ska bli spännande att se vad dom ger i framtiden, både exteriört och mjölken.
 

Det som är tråkigt med den här årstiden är att det är så mörkt och mörkret medför så att korna visar sämre brunster. Eller bara visar en blodflytning. Så känns som att vi missat en del kor i brunster, men bara att ta nya tag.

10418 liter hade vi som mest i tanken denna vecka! Herregud! Rekord igen och korna mjölkar på som aldrig förr!

Ladugårds katten Torkel hade varit borta ett par dagar och vi hade inte sett till honom. På Lördagen tyckte jag att någon katt jamade ute vid djupströ bädden där sin korna går, men såg liksom ingenting. Tänkte inte på att kika heller ordentligt. Idag när vi stod och snackade om honom i gropen kom vi att tänka på att han kanske klättrat ner i brunnen där all skit och piss hamnar i från korna.

Full panik och vi sprang dit. Mycket riktigt ! Där satt han på en skorpa av skit som lagt sig under snön så bara huvudet stack upp. När vi kom skrek han ännu mera. Stackars liten ! Vi la ner en planka som han sedan försiktigt kunde klättra upp på och komma tillbaka på land. Tur i oturen! Kunde gått illa! Han må aldrig göra om det iaf. 
 
Vecka 3

Denna vecka började bra, eller för mig är det en rolig grej som jag gillar att göra. Nämligen att paddla kor. Tog de kor som visat något ifrån senaste provmjölkningen och paddlade dessa. Blev en del prover som skickades iväg som jag troligen får svar på näst kommande vecka. 

Tisdagen så började dagen med en försovning. Vaknade kvart över 5 , men var ändå igång kvart i 6 med första gänget. En piga kan försova sig med tydligen. Låg i som bara den och det gick bra att mjölka. På kvällen när pappa skulle fylla på spendopp ifrån den nya dunken vi fått hem så var det totalt fel. Det var inget spendopp utan ett medel som man tvättar spenarna med före och det använder inte vi. Så jag fick brassa upp till Bollnäs till Granngården för att hämta hem spendopp. Utan spendopp är det mer risker för höga celltal och mastiter. Och det vill vi inte ha. Spendoppet lägger sig som en skyddande hinna på spenens öppning så det hindrar bakterier från att krypa in och orsaka inflammation. 

Årets första tvillingar kom till världen. Först ut var en kviga som var brun och senare ut var en tjur som var betydligt mörkare. Nästintill svart. Mamman är brun och pappan svart, så det är väll därför. Kvigan behåller vi för att slakta själv i framtiden.

På torsdagen kom slaktbilen för att hämta 6 kor. Det var faktiskt ganska skönt så vi fick rensa ut lite kor som hade höga celler eller inte tagit sig dräktiga. Trots detta så kändes det hårt inombords för dom ligger mig varmt om hjärtat. 

Vi hade dräktighetsundersökningar där 10 av 12 kor konstaterades vara dräktiga. Så det var ett bra resultat! Vi hade även gårdsråd denna vecka tillsammans med revisorn och foderrådgivaren. Det gick bra det också. 

Sen på fredagen hämtade jag och mamma hem Wille i Eskilstuna efter vi var klara med morgonens pass i ladugården. En sprallig pojke med mycket bus och är envis ! Men det ska väll bli vallhund av honom en vacker dag med.
 
Vecka 4

Jag hade med mig nya valpen Wille för första gången när jag mjölkade. Han var riktigt missnöjd att vara i denna inhägnad så han fick till slut vara nere med mig i gropen för korna vägrade att gå in när han skällde och ylade för fulla halsar.

Fick ringa och rådfråga med veterinär P som har hand om juverhälsan i våran besättning. 720 blev dålig i en spene en morgon och hon skulle sinläggas under veckan. Så fick utskrivet pencillin som hon fick i sig i några dagar sen var hon bra igen! Inget förvånande att hon blev dålig då hon haft höga celler hela laktationen. Så hon ska sintidsbehandlas.

Vi tog tag i att väga lite kvigor som snart ska upp till kvighotellet för att se att dom ligger i rätt vikt. Vi mäter med ett måttband som visar den ungefärliga vikten.

Jag , mamma och ett par till ko intresserade var iväg ner till Västerås på mjölkföretagardagen. Mycket föreläsningar som var nyttiga, samt utställare ifrån olika företag. Sen att det fanns många lika intresserade där att prata med var också roligt.

Annars har veckan bara rullat på som den ska. Jobbade helgen också tillsammans med mamma och T. Så full fart hela tiden. Sen när man har en liten valp blir det lite mera att hålla koll på.