(Klicka på bilderna för att se dem större!)


Inledning

Innan min bloggning här på Gefleortens hemsida tar en riktig fart så vill jag passa på att tacka Janneke för att pennan fått vandra vidare till min hand. Vill även passa på att hälsa er läsare välkomna till min lilla hörna där ni kan få följa med mig i mitt liv bland kor, kvigor och kalvar i både medgång och motgång.

Mitt första inlägg här tänkte jag skriva lite om hur vi inom familjen kom in på det här med mjölkproduktion och vad vi har för bakgrund innan vi startade upp Häckle Gård.

Ända sedan jag var liten har jag vuxit upp med massa olika djur och då menar jag verkligen massor! Tex. Tjurar, katter, hästar, hundar, strutsar, kalkoner, höns, grisar… En blandning av lite av varje lär jag säga. Jag älskar verkligen djur, bland dessa underbara varelser mår jag bra!

Därför pluggade jag djurvård i Uppsala mellan 2006-2009. Förutom en veckas praktik inom mjölkproduktionen i årskurs 9 så hade jag i stort sett ingen erfarenhet av kor eller mjölkning förrän jag började på gymnasiet. Det är där igenom jag lärde mig allt jag kan idag. Vi började med att föda upp ungtjurar till slakt i början av 90-talet. Det började med att byggas en ladugård med 16 platser, detta var också i början på 90-talet. Jag var så liten att jag inte minns det alls, men jag har sett massa foton på detta projekt. Hösten 2007 byggdes en lösdrift för att vi skulle kunna utöka med köttdjursproduktionen. Därefter byggdes en till lösdrift i mindre modell för att kunna utöka ytligare. Vi köpte även en större ladugård där det varit bl.a. kor längre tillbaka i tiden och ett gammalt travstall. Där gjorde vi om så vi kunde ha tjurar med. ” 

För några år sedan började Pappa och Tomas spekulera kring hur det skulle fungera att ha mjölkkor istället för att föda upp tjurar. Det var tyvärr inte så lönsamt att ha köttdjursproduktion. Det räknades, planerades och funderades. Till slut blev det klart att vi skulle bygga en kall lösdrift för 186 kor. 

Vi började bygga hösten 2010 och korna mjölkades för första gången i deras nya ”hem” skiftet mellan Augusti/September 2011.

Denna resa bland korna och mjölkproduktionen har precis börjat för våran familj och jag ser med spänning fram emot var resan kommer att ta vägen…