Hälsobröd
4 portioner

INGREDIENSER
1 dl torkade tranbär
1 dl linfrön
1 dl vatten
2 dl Gefleortens mjölk 3 %
25 g jäst
½ tsk salt
7 dl ljust siktat dinkelmjöl
Gefleortens mjölk till
pensling

GÖR  SÅ HÄR
Blanda tranbär och linfrön och häll på vattnet. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke
och lös upp jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt tranbärsblandningen, salt och resten av mjölken. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och forma till bullar, lägg på klädd bakplåt och klipp ett kryss med en sax i varje bulle. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter. Pensla med mjölk, grädda i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg