Grillad lax
GRILLAD LAX
med couscoussallad och citronsås
4 portioner
citronsås:
2 dl Gefleortens Gräddfil
finrivet skal och lite saft av 1 liten tvättad citron (spara resterande saft till salladen)

couscoussallad:
2 dl couscous
150 g sockerärtor
1 knippe rädisor
1 liten gurka
4 små vårlökar
4 msk finhackad mynta
2 msk olivolja

4 bitar lax, gärna laxkotletter à 125 g
2 msk smör, till stekning
salt och nymalen svartpeppar

till dekoration:
4 citronklyftor och 4 kvistar mynta

Blanda gräddfil med citronskal och lite citronsaft samt rikligt med svartpeppar till citronsåsen, ställ kallt. Häll kallt vatten på couscousen och låt den stå och svälla i 20 minuter. Häll av i durkslag och pressa ur vattnet. Strimla sockerärtorna. Skiva rädisorna. Skala och skär gurkan i små tärningar. Skär vårlöken i tunna skivor. Blanda couscousen med de finhackade grönsakerna och myntan. Droppa över olivolja och pressa över citronsaft. Salta och peppra. Grilla laxen ca 4 minuter på varje sida (går bra att använda grillpanna eller stekpanna om du inte har en grill) eller tills laxen är genomstekt. Servera laxen med couscoussalladen och gräddfilssåsen. Dekorera med citron och mynta.