Fiskgratäng med potatistoppar och räksås
FISKGRATÄNG
med potatistoppar och räksås
4 portioner
1 kg potatis
2½ dl Gefleortens Mjölk
2 msk smör
3 äggulor
salt och nymald vitpeppar

1 finhackad schalottenlök
2 dl torrt vitt vin
1 tärning fiskbuljong
4 dl vatten
2 dl Gefleortens Vispgrädde
1 msk smör
1 msk mjöl
4 msk finhackad dill
2 dl grovt hackade räkor
ca ½ msk citronsaft
600 g torsk- eller sejfilé
smör till stekning
salt och nymalen vitpeppar

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag och pressa potatisen genom en potatispress. Värm mjölk och smör och blanda med moset. Rör i äggulorna. Salta och peppra. Lägg potatisen i en sprits med tyll. Fräs löken i lite smör så att den blir glansig. Häll i vinet och låt puttra en liten stund. Smula i buljong och häll i vattnet. Låt koka ytterligare en stund. Tillsätt grädden och koka ca 10 minuter. Blanda 1 msk smör och mjöl och red såsen. Låt puttra i några minuter. Tillsätt dill, räkor och smaka av med lite citron samt salt och peppar. Sätt ugnen på 225°. Koka fisken i vatten och salt i en vid kastrull ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en smord ugnsfast form. Spritsa potatistoppar runtom fisken. Häll över såsen. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.