(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Februari 2012

Tisdag, 7 februari

Klövverkning  
Ett par gånger om året, eller oftare vid behov verkar vi klövarna på djuren. Detta för att dom ska må bra om fötterna. En ko som har problem med en eller flera klövar ligger hellre än går runt, äter mindre pga. detta och går ner i mjölkproduktionen. Att se till hur djuren mår varje dag gör att man kan upptäcka tex. hältor i ett tidigt stadium och kan behandla därefter.

En klövverkning går till att man tar in en ko åt gången i en verkstol. Där kan man fixera benen och klövarna så att det är säkert för både kon och för personen som klövverkar. Det kan se lite otäckt ut och vissa kor lever runt i verkstolen innan dom lugnar sig. Efteråt är alla nöjda för att dom fått fina klövar!
 
Torsdag, 9 februari

Välkommen tillbaka Julia!
Våran nr 774 Julia är tillbaka på mjölkkosidan. Visst har hon läcker färg?
Hon beräknas kalva här framöver , det är inte alls långt kvar.
 
I våran lösdrift har vi en liten bit som är till för sinkor och för kvigor som ska kalva in för första gången. Där får de gå och vila upp sig i 2 månader inför nästa mjölk period. De får fri tillgång till vatten, mineraler och ensilage.
 
3 veckor innan beräknad kalvning flyttar vi över kon så att de får gå och äta samma foder som mjölkkorna. Detta för att de ska vänja sig vid det foder som de ska äta resten av mjölk perioden. När de börjar synas att det börjar bli dags för kalvning flyttas kon in till en box som hon får gå i tills hon kalvar. 

När hon har kalvat in mjölkas hon i 9-10 månader innan det är dags för henne att läggas i sin igen inför nästa kalvning. 
 
V 7 

Snart är det vår! Underbar dag har det varit idag! 

Nu kan det inte vara långt kvar tills våren slår till! Idag har det varit plus grader ute och solen har värmt både mig och korna. Längtar tills man ser tussilago komma upp genom marken, då vet man verkligen att det är vår och snart sommar. På tal om värme och sol så tänkte jag bjuda på lite bilder ifrån dagen. Korna har njutit för fullt när solen legat på när dom stått vid foderbordet och ätit gott.
 
När en kalv kommer till världen föds den utan immunförsvar. För att bygga upp sitt immunförsvar måste kalven dricka utav den första mjölken som kon producerar. Den kallas för råmjölk och innehåller antikroppar som kalven tar upp genom tarmen. Råmjölken är gul till färgen och väldigt fet. Det är viktigt för den nyfödda kalven att få i sig tillräckligt med råmjölk inom de första timmarna, därefter försämras upptaget av antikroppar. 

Så fort en kalv föds får kon slicka den torr och fin, men strax därefter separeras dom åt. Kon får gå ut till de andra korna och äta medan kalven får bo in sig i sin nya box. Vi skiljer dom åt ganska snart eftersom vi kan säkert se om kalven får i sig tillräckligt med råmjölk och så blir det mindre jobbigt för ko och kalv. Boxen kalven får bo i är bäddad med halm. 

Här får den bo tills den är ca ett par veckor gammal och tills vi ser att den dricker bra ur hink och snappar åt sig lite hö och pellets. Sen flyttas den ut till andra kalvar som går i gemensam boxar. En bra start för en kalv gör mycket och är avgörande om det blir en bra mjölkko i framtiden.
 
V 8

Tänkte presentera våran hjälpreda och bästa vän, nämligen hunden Zeb! Han är en Border Collie på ca 1½ år som hjälper till i vardagen bland korna. Han föser kor ifrån liggbåsen när de ska mjölkas, motar ut dom när de ska ifrån mjölkgropen, flyttar kor om man skulle behöva det. Även om han bara är 1½ år så gör han mycket och lär sig mer och mer för varje dag som går. Om han är hemma någon dag så märker man verkligen hur mycket egentligen han hjälper till med. Kan tala om att han får duscha ofta eftersom han blir riktigt skitig när han är i ladugården tillsammans med oss. Säger vi åt honom att ligga så ska han ligga och det kan bli i skrapgången bland korna. 
 
V 9

En gång i månaden gör vi en så kallad provmjölkning. Då kollar vi hur mycket varje enskild ko mjölkar och sen tar vi ett prov också på varje ko som skickas iväg för analys. Efter ett par dagar brukar man få provsvaren. Man kan se tex. Hur mycket protein eller fett hon har i mjölken eller hur mycket celler.

För att förklara celler i mjölken enkelt kan man säga att det är någon slags störning i juvret som visar sig genom en cellhalt som man mäter. För att veta vad det är för slags störning i juvret kan man ta prov hemma med så kallad mastit strips.

Då gör man så att man gör rent spen topparna med sprit och bomull och mjölkar ner lite mjölk ifrån varje spene på en varsin pinne som finns i dosan. Sen skickar man iväg detta för analys. 
 
Eftersom vi är nystartade så är inte allt klart på långa vägar. Vårat projekt just nu är kalvstallet! Här nedan har ni lite bilder på hur det börjar att se ut. 

Dessa boxar är gemensamma boxar där det kommer gå flera kalvar tillsammans. Det kommer bli riktigt bra när allt är klart!