(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Februari 2011

Tisdag 1 februari

Nästa vecka ska vi åka till Holland!!! En av Freerks kompisar ska gifta sig och det blir en stor fest. Hon är en av ett gäng kompisar till Freerk som har gjort studerat tillsammans. En av dem bor i Nya Zealand och en annan i Danmark och nu kommer alla till Holland. Som tur är kan vi också åka dit.Våran anställd som jobbade hos oss i fjol kommer till Sverige (nu jobbar han i Tyskland) i 6 dagar.

Freerk stannar i Holland i 5 dagar och jag och Hedda stannar en och en halv vecka till. Sedan kommer också Freerks moster som tar hand om killarna och våra husdjur. Hon tycker jättemycket om att promenera med Bijke och Bijke tycker likadant! De går säkert 3 timmar om dagen. Det blir första gången för Hedda i Holland och alla släktninger och kompisar är nyfikna på henne. Först ska vi bo hos Freerks föräldrar och sedan kommer hans syskon också dit med deras barn. Så det blir mycket folk! 

Sedan fyller min farmor år. Hon fyller 90! Hon har inte sett Hedda förutom genom Skype och vi ska åka till hennes fest som en stor överraskning. Den senaste veckorna ringer hon mer ofta än hon annars brukar göra. Jag tror att hon är nyfiken om vi kommer på hennes fest eller inte. Men hon vågar inte fråga det direkt så hon vet ingenting om vår resa. Min syster och jag är hennes enda barnbarn så då är det extra viktigt förstås. Min syster kan tyvärr inte komma. Hon har precis fått barn som vi också ska träffa. Jag kommer även att träffa några kompisar medan jag bor hos mina föräldrar. Så det blir mycket men jag ser verkligen fram emot!
 
Lördag 5 februari

Idag har vi mockat alla fyra stora kalvboxar för första gången. Vår granne har en minilastare (schäffer) som passar precis i nya stallet.

Det gick jättebra och tog inte längre än en och en halv timme. Vilken skilnad med gamla systemet. Då var vi tvungen att mocka ur boxarna varje dag. Och eftersom det var flera olika boxar tog det ganska mycket tid. Systemet nu är jättelätt, först vallar vi kalvarna från en box tillsammans med boxen bredvid och sedan öppnar man stora foderbordsgrinden och kan minilastare köra in i kalvboxen. Och eftersom boxarna är byggt utan många hörn är det lätt att köra och skrapa rent. 

Sedan när alla kalvboxarna är rena kan man ströa med halm uppifrån. Där finns två luckor och halm från halmbalen kan man bara kasta ner och sprida ut över hela boxen. Detta gör vi ungefär 3 gånger i veckan.

Efter jag har tittat i kalvstallet med Hedda, kollade jag hur jorden ser ut på fläkker där snön hade tinat bort. Och titta vad jag hittade..........vårkänslar?????
 
Söndag 6 februari

På helgerna tycker Freerk är det dags för andra projekter än på vårdagar. Då gör han hellst roliga projekt som han inte vet förut om de kommer att lyckas. Idag till exempel hittade jag honom i verkstaden med ett nytt projekt. Freerk vill gärna klovverka korna under mjölkningen. Så nu har han uttänkt ett system som han kan hänga bakom alla kor i mjölkgruppen. 

Klöverna är jätteviktig att sköta på ett bra sätt. Freerk lärde mig att klövar är ett avgassystem från korns välmående. Har man mycket problem med klövar då är det ofta någonting som inte stämmer i managent på gården. Om man vill verka klöverna måste de alltid bli ordentligt fixerad eftersom kon inte tycker om det och är inte så samarbetsam på det viset.

Tidigare hade vi någon som kom 2 gången om året och då blev alla kor verkat i 2 dagar. Men nu vill Freerk försöka att göra det själv hela året rund. Så nu jobbar han på en tool och han är nu redan stolt om projektet. Han frågar mig den hela tiden om jag vill komma och titta hur det ser ut nu och om jag tycker att den här kommer att fungera. Om jag har tips vill han höra först vilket smart system det är och sedan får jag säga min synpunkt. Han lyssnar och kommer direkt tillbaka om han har gjort en förbättring. Jag tycker att det är jätteroligt och jag är stolt att han kan sådana grejer.

Måndag 7 februari

Idag firar vi Bijkes (vallhunden) andra födelsedag. Han är nästan vuxen nu men beter sig fortfarende som en liten valp. Ibland skojar vi att Hedda blir snabbare vuxen än Bijke. Han är hypersocial och verkligen älskar att leka med alla som kommer på besök. Trots att vi brukar säga åt besökaren att de inte behöver ger honom uppmärksamhet får han det nästan alltid. Han kan snigla till någon med en leksak och lägga den i famnen. Då sitter han bredvid och vänta tålamodig till han får svar. Jättesmart tycker vi.

Ibland kan det vara så att en ko inte blir dräktig om Freerk inseminerar henne. Det är ingen fara om det händer en gång men efter flera gånger är det viktig att hon blir gravid annars tar det för lång tid till nästa kalvning. Och eftersom en ko bara ger mjölk efter den har fått en kalv är det viktig. Men om det tar för långt tid kan Freerk välja att inseminera med en annan ras än en mjölkras. Då blir det en köttras istället. Och korsningen ger en jättesöt kalv. De är grå och det ser så fint ut!! Tyvärr kan vi inte behålla honom.... men trots det tittar vi gärna på dom! Titta själv hur söt han är!!!!!!
 
Tisdag 8 februari

Imorgon ska vi åka till Holland men idag var det dags för överlämna gården till Germer och Freerks moster. Jag har jobbat mycket i huset så allt var redo innan de kom. Måndagar brukar vi städa tillsammans (veckostädningen). Freerk försöker då att hålla förmiddagar ledigt så mycket det går. Freerk brukar moppa golvet och jag gör resten. Jag tycker absolut inte om att städa och är alltid jätteglad när det är gjort. Så det gjorde vi igår och idag hämtade vi Freerks moster från stationen i Tierp (hon tycker om att åka tåg) och Germer från Arlanda. Vi åt middag med varandra som var jättemysigt! Så imorgon börjar vår semester, yehhhhh! 
 
Torsdag 24 februari

Sedan igår är Hedda och jag hemma igen. Meningen var att jag skulle skriva medan jag var i Holland men det blev inte så. Vi hade så mycket att göra. Alla dagar hade vi besök eller gick vi på besök. Efter två veckor behöver jag min kamera så jag kan se tillbaka vad vi har gjort och vilka vi har träffat. Ganska kaotiskt, men jätte roligt!! Jag kan bara säga att vi har haft det väldigt kul och det var jättefint att alla våra familjemedlemmar och kompisar fick träffa Hedda. De flesta väntade en söt liten bebis och hade glömt att hon redan är sju månader.....

Första dagarna med Freerk och Hedda i Friesland (norra delen av Holland) var härligt. Vi bodde hos Freerks föräldrar och åkte till ett bröllop. Bröllopet var en stor fest och bruden var jättefint. På kvällen dansade vi mycket (något jag verkligen älskar) vi var hemma vid 3.30.

Efter amningen (Hedda var kvar hos Freerks föräldrar) sov vi till 8.30 och sedan kom Freerks syskon. Alla har barn i olika ålder och Hedda tyckte jättemycket om att få mycket uppmärksamhet från barnen. Dagen efter överraskade vi min farmor med ett besök till hennes 90-års kalas. Vi hade inte talat om för henne att vi var i Holland och skulle komma på hennes födelsedag, så hon blev otroligt glad! Och sedan åkte jag och Hedda med mina föräldrar till deras hus och Freerk åkte hem till sina föräldrar eftersom han skulle åka hem till Sverige dagen efter. Det kände verkligen skönt att vi hade 5 dagar med varandra utan mjölkningen och hela gårdens-ansvar. För första gången kunde Freerk ge Hedda mat.

Freerk har varit på sin brors gård. Han har tagit över gården för 4 år sedan. Innan dess var det Freerks föräldrar som ägde gården och de har tagit över gården från Freerks pappas föräldrar. På bilden kan man ser hur varje generation byggde till. Gamla gården i Holland ser lika ut. På framsidan (närmast mot vägen) är huset och under samma tak kommer gamla ladugården. Freerks bror kan gå från köket direkt till ladugården, utan att han behöva klä på sig. Freerks föräldrar brukade sova bredvid sinkorna. Så om de låg i sängen kunde de höra om det var dags att hjälpa kon med kalvningar.

På varje gård i friesland finns en ¨uilenbord¨ det betyder ugglebord och är specielt byggt åt ugglorna. De är jätteviktig mot råttorna. Nuförtiden kan man ofta hitta råttgift i varje ladugård men förr i tiden var det ugglorna som höll råttorna borta. Råttorna kan lätt sprida sjukdomar och ser framförallt otrevligt ut. Varje region har sin egen form och ibland finns de även på nybyggda hus. Freerks svärbror har snickrat en brevlåda i formen av en uilenbord åt oss.

Vädret i Holland var kanska bra. Det var ungefär 5 grader men det kändes mycket kallare. Det blåsar ofta väldigt mycket och då är det nästan lika kallt som här i Sverige.... Varje gång jag pratade med Freerk ville han inte berätta hur kallt det var. Jag kunde inte tro att det var så pass kallt igen. Brrr... .Och jag tyckte synd om honom för att han hade så mycket extra jobb direkt efter sin semester. En dag kändes det nästan som vår i Holland. Jag kunde gå ut utan jacka och fåglarna sjöng redan. Och hos mina föräldrar hittade jag snödroppar. Vilken skillnad !!!

Förra vecka var jag en dag i Amsterdam och träffade två vänner. Vi cyklade genom staden och det kännde som jag fortfarande bodde där. Hedda var hos mina föräldrar så jag hade samma frihet som tidigare. Många barnfamiljer har en ´bakfiets´. Det är en cykel med en korg där barnen kan sitta i. Ibland har de även ett tält så barnen inte blir blöt om det regnar. Cykeln blir ganska stor men de passar fortfarande på alla cykelbanor. Barnen sitter behagligt och framförallt när det blåsar sitter de varmt och skönt. När vi cyklade hem på eftermiddag sov barnen, härligt eller hur??
 
Söndag 27 februari

Hela helgen stod i tecken av gödsel pumpar! I ladugården där kossorna bor finns tre olika skrapgångar med skrapor som skrapar bort gödsel. De skrapar dygnet runt eftersom det är viktig att kossorna får det rent. Smutsiga kor betyder större risk på bakterier i t.ex juver som leder till sjuka kor. Men när det är 18 grader kallt, då fryser gödsel och kan skraporna går inte längre. Egentligen är det ingen fara, för då är det torrt och fint för kossorna. Dröjer kylan flera dagar, så kan Freerk skrapa ut gödsel med lastaren när kossorna är ute före mjölkningen. Problemet börjar den dagen när temperaturen stiger igen och gödseln tinar upp, för att då är gödseln flyttande och går det inte att skrapa med lastaren och då börjar handjobbet och försöka att få i gång skraporna så fort så möjligt. Detta är ibland svårt för att stora delar av gångarna är flytande, men för att skraporna ska gå självständigt, så måste hela gången vara fri från frysen gödsel. Under den här årstiden när det fryser och tinar den hela tiden ger det oss mycket extra jobb. I ena ändan av varje skrapgång finns en kulvert som tar med gödseln ute till en liten pumpbrunn. Ute finns en stor gödselbassäng och gödseln pumpas i bassängen. Och den har gick sönder förra vecka..... Vi var tvungen att beställa nya grejer och lånade en traktordriven pump från granngården. Allt tillsammans betyder mycket extra jobb och tid som man hellre vill lägga i andra saker.
 
Måndag 28 februari

Äntligen är våra egen pump tillbaka och den fungerar jättebra!! Konstigt hur glad man kan blir av en sådan liten skitsak!