(Klicka på bilderna för att se dem större!)
December 2010

Onsdag 1 December 2010

Jag tycker att det är jätteroligt med det här vädret och att alla har skilda åsikter om vad det kommer att bli för vinter. Grannen har lärt oss, om rönnen har rönnbär innan vintern kommer, då blir det en sträng vinter. Fåglarna sparar mat helt enkelt. Sedan är där någon som vet ganska säkert att julen kommer att bli grön! Men kanske får vi den kallaste vinter sedan tusen år! Oj vad svårt och vad måste vi göra nu??

Ni svenskar vet vad man måste göra när det blir kallt och mörkt ute. Ha så mycket ljus inne som möjligt! Jag tycker att det är mysigt men vi gör det lite senare än i slutet av november. 

För korna spelar det ingen stor roll att det blir lite kallare. De trivs egentligen bäst med lägre temperaturer. De äter mera men vi kan skatta oss lyckliga med tre bra skördar. Förhoppningsvis blir det inte minus 20.... 

Vi håller på med bygga en ny kalvstall. Förhoppningsvis blir det färdigt i mitten av december. Kalvarna kommer att bo i gamla mjölkavdelning. Det är ett ganska stort projekt men det passar jättebra den här årstiden. Den mesta jobbet är inne och där fryser det inte. 
 
Fredag 3 December 2010 

Så ser gården ut nu med alla snö. Visst är det härligt att promenera när solen skiner. Jag försöker göra det varje dag med Hedda. Hon ligger varmt och skönt nedbäddad och skrattar när hon ser mig påbylsad i alla mina vinterkläder. För korna var -26 också ganska kallt. Freerk försökte att isolera lite med frigolit och skillnaden var kännbar! Varför hade vi inte tänkt tidigare på det? Det var kanske en timmes arbete och skillnaden kan blir stor för gödsel som fryser. Men så är det ibland. Lösningar kan vara enkla ibland.... 
 
Söndag 5 December 2010

Nu arbetar vi stenhårt med vårat nya kalvstall. Och nu går det otroligt fort! Tänk vilken skillnad jämfört med 2 veckor sedan. Allt blir så snyggt och ser så fräsch ut. Visst blir det snart annorlunda när kalvarna kommer att stå där. Nu är det framförallt måla som gäller. Nästa vecka blir väggarna nymålad. Det gör man med en specialfärg som man inte får göra själv. Freerk fick bestämma färg på väggarna och jag fick välja färg på järnet. Freerk vill ha samma färg på väggarna som kalvamman har, grön. Sedan tyckte jag att bara grå skulle passa ihop med grön. Det blir jätte spännande nästa vecka. Det är så roligt att det händer mycket och att vi kan bestämma själva hur vi vill ha det.
 
Tisdag 7 December 2010

Och sedan var det den 7 december min födelsedag! Jag ville jättegärna fira min födelsedag i Stockholm. Ibland längtar jag lite efter mitt gamla liv i stan. Men efter en dag i en stor staden vet jag igen varför jag flyttade hit.... Men ibland behöver jag att släntra genom alla gator i Uppsala eller Stockholm. Och eftersom vi inte har så mycket tid tillsammans tyckte jag att det var roligt att göra något med varandra. Så vi gjorde precis allt som jag tycker om. Hade lunch i National Museet och vandrade mycket genom staden och åt paj. Som födelsedagpresent fick jag en mjölkskummare . De är ganska dyra men otrolig bra! Jag dricker inte så mycket kaffe men älskar en god kaffe latte!! Och hur kan den vara bättre än med våra egen mjölk!!?? Tyvärr så var skummarna slut i butiken eftersom leveransen hade kört i diket... Men dagen efter kunde jag beställa en på nätet.
 
Fredag 10 december

Vilken solig dag vi hade idag. Istapparna ser otroligt fina ut. Och stackars lilla Deutzen som är så gammal att den inte kan köra med låga temperaturen. På sommaren är den jättepraktisk eftersom den är inte så tung.

Lilla Deutzen är Freerks far lilla bebis (jag kanske ska berätta att Deutzen är en traktor). Han älskar att köra i den och kolla hur allt ser ut. Ibland kan det hända att ingen vet var han är (och han har ingen mobil). Efter två timmar kommer han tillbaka med flera saker han har sett. Det kan handla om hur gräset växer, att han tycker att Freerk borde dika, borde täckdika, eller att det är dags att sprida gödningen.... Det är roligt att höra hans åsikter. För två år sen körde han även fast på ett surt och blött ställe, nästan 1,5 km bort från gården. Och han bara satt där och väntade till Freerk skulle hitta honom.... Förhoppningsvis kommer lilla Deutzen att köra igen till våren... Men det är lika spännande att se varje år... 

Lördag 11 december

Redan nu kommer flera rådjur på gården och de äter från "ensilagekorven".
Ensilaget smakar jättegott och de vågar gå över vägen för att komma hit. Det är egentligen otroligt farligt men det är inte mycket vi kan göra åt det. Vi har redan kört en ensilagebal på andra sidan vägen för att de ska kunna äta av men ensilaget i korven smakar förstås mycket bättre! Och så länge ingen olycka händer, har vi en jättefin utsikt på glada rådjur från köksfönstret.
 
Tisdag 14 december

Idag har vi varit ute i skogen och vi hittade två fina julgranar! Det var inte enkelt att gå i skogen men Freerk hade snöröjt lite, så att det blev enklare att gå med barnvagnen. Min mamma tycker att det är som ett stort kalas att hitta en egen julgran i egen skog (något som man nästan inte kan tro i Holland).... Och för andra gången fick hon välja två stycken granar!
 
Fredag 17 december

Idag fick vi igång kalvamman. Allt ser jättefint ut och färgerna passar jättebra ihop! När vi flyttade kalvarna till de nya kalvboxarna, blev de superglada. Det såg ut som ett litet betessläpp. Det blev mycket hoppa, springa och råma... Först fick alla ett halsband. När de kommer in i kalvamman registrerar datorn halsbanden och de får mjölk. Mjölken får de utspritt över flera timmar. Vi var tvungen att hjälpa fram alla kalvar i kalvamman så att de blev registrerad i datorn. Vissa kalvar förstod precis hur de skulle dricka men den flesta behövde mycket hjälp. Nu blir det spännande om kalvarna går in själv efter de har smakat och blivit van med tekniken. Efter 12 timmar ger datorn en översikt vilka som har druckit och vilka som inte har gjort det. Framför allt i början kan det ta mycket tid men förhoppningsvis lär de sig fort! 

Måndag 20 december

Det går verkligen jättebra för kalvarna i kalvamman. Det blev mycket jobb för Freerk i fredags eftersom nästan alla kalvar behövde hjälp med att komma in i kalvamman för första gången. Konstig nog var det jobbigast för de äldsta kalvarna. Till slut blev vi tvungen att ge de mjölk på sättet de är vana med, napphinken.... Jag tror att de hade glömt hur de kan suga i stället för bara svälja mjölken som rinner ur napphinken. Men det betyder att de behöver bara vanlig mjölk under två veckor och sedan är de gammal nog att avvänja från mjölken. Idag kom jag in i ladugården och blev överraskad av en ung kalv. Hon hade smitit undan och blev väldigt glad när hon såg mig. Hon hoppade och sprang mot mig. Jag blev nästan rädd eftersom jag hade Hedda på min mage i en bärsjal. Hon följde med jättegärna tillbaka så det var ganska lätt och hon blev ännu gladare när hon såg sina kompisar igen, sovande i halm. Det var en riktig julstund för mig.

Onsdag 22 december

Nu är det riktig kallt. Jag vill inte bara skriva om vädret men i den här årstiden är ju vädret jätteviktig. För kossorna är det nu också kallt. På bilden kan du se att de har isbildning på deras näsor, våra egna jultomtar! De kommer ut två gånger om dagen eftersom de måste vänta mellan lösdriften och mjölkstallet. De flesta kommer ganska självmant in i mjölkstallet nu men det är jobbigare för Freerk att få dem tillbaka igen till lösdriften. Trots kylan födds flera kalvar. Jag tycker alltid synd om dem, men det ser inte ut som att den nybliva mammorna tycker så. De sköter kalvarna på samma sätt som de gör när det är +20 grader. Alla våra sin kor (gravida kor) bor i en jättefin djupströbädd. Ungefär en gång i veckan får de fräscha halmbalar som de sprider ut själva på golvet. Och det gör de inte på ett lugnt sätt, de blir alla jätteglada, rörliga och bygger små ”bon”. Dagen efter att de har haft chansen att bygga ett bo, hittar vi ofta en eller två nya kalvar. Antagligen har det att göra med rörelsen. Men jag tror också att det är som med oss människor, om där finns en fint ombonat ställe då kan ungen bli född. Vi behöver nästan aldrig hjälpa till med kalvförlossningen. Det är verkligen en mycket unik företeelse. Om kalvningen händer på dagarna är jag fortfarande en trogen åskådare!

Fredag 24 december
 

Idag är det julafton men för oss betyder det inte lika mycket som för er. I Holland jobbar man idag som en vanlig arbetsdag. För oss är imorgon (juldagen) och söndag (ananndag jul) stora dagar. Det vill säga att vi brukar äta en stor middag med familjen eller kompisar. Inte många ger varandra julklappar eftersom vi har gjort det tidigare i december. Alla barn i Holland tror nämligen på Sinterklaas och han tar med presenter till alla snälla barn. Julen på Nyväga kommer att bli jätte lugn. Drängen som jobbade på gården de senaste veckorna lämnade oss i onsdags. Så nu är det Freerk som sköter allt själv igen. Och så länge det inte händer stora saker är det inget problem. Så förhoppningsvis blir det inte några problem som ger extra jobb.

Jag försöker att skapa en riktig julstämning inne med julgranen, många ljus, god mat och musik. Hedda tycker jättemycket om att titta på alla ljus. Vi har en ljusspel med fyra änglar som rör sig när ljusen är tända. Hon kan titta på dem i flera minuter. I år får vi inge besök från Holland. Freerks föräldrar firar julen med deras andra fyra barn och mina föräldrar har sin mamma på besök under jul. På måndag får vi två kompisar på besök från Holland. Så det ser vi fram emot. 

Vi har fortfarande många rådjur på gården. De kommer nu också mitt på dagen eftersom det inte är så mycket trafik nu. Men framförallt på kvällen är de jättefarligt. Det har redan hänt flera olyckor och en gång var vi tvungen att ringa en jägare eftersom bilen hade kört på ett rådjur precis i magen. Dagen efter ringde jag kommunen som lovade att komma med en varningsskylt för vilda djur. Men tyvärr har de inte kommit än. Så till alla som läser bloggen, kör försiktigt vid Nyväga gård!
 
Tisdag 28 december

Idag hade vi våra kompisar på besök från Holland. De bor i Delft. Delft ligger vid Rotterdam som är en jättestor hamnstad. De åkte till Stockholm i söndags, var där igår och kom till oss igår kväll. Imorse fick de en guidad visning av Freerk och tyckte att det var jätte intressant att se en bondgård. De blev helt imponerad och förstod inte hur Freerk kunde jobba i kylan (men det var bara minus 7 då!!). När vi satt i bilen till Uppsala sa de till varandra att deras jackor luktade illa och att de behövdes tvättas direkt när de kom hem. Jag tänkte bara att vi luktar förmodligen alltid så......
 
Onsdag 29 december

Ungefär en gång i månaden kommer Svenska Husdjur till oss för att avhorna alla små kalvarna. Först blir de lokalt bedövade så att de inte känner någonting av hela behandlingen. När alla har fått en spruta blir hornen klippt och sedan bränd, så att de inte kan växa upp igen. Under resten av dagen är de lugna men jag tror inte att de känner någon smärta eftersom bedövningen verkar fortfarande. Dagen efter hoppar och springar de igen som vanligt! Men jag tycker alltid lite synd om dem... Å andra sidan vill jag inte tänka mig hur lösdriften skulle se ut om alla fick behålla sina horn. 
 
Torsdag 30 december

Vilken solig dag vi har!! Härligt!! Och snön ser väldigt fin ut idag. Trots att det var ganska kallt bestämmde Hedda sig att sitta i barnvagnen. Jag tycker att hon ser jättesöt ut. Nu när hon sitter i barnvagnen följer hon vallhunden Bijke med blicken hela tiden. Och när han springer till oss blir hon jätteglad. Jag tror att de blir bästa kompisar när Hedda är lite större och inte längre bara drar honom i pälsen. Här på bilden kan du se hur hon tittar på Bijke som rullar i snön, något som han älskar.