Augusti 2015


V 32
Hej! Snart mitten på Augusti förra året i den här tiden då tröskades det för fullt. Men spannmålet är inte riktigt redo så vi håller tummarna för fortsatt torrt väder så är nog tröskningen igång vilken dag som helst. 216 fick en kvigkalv efter VR Erkki i veckan så det blev bara en kalv i år, skönt. Roboten gillade inte hennes juver första mjölkningarna men nu verkar det gå skapligt och hon går i roboten själv också ännu bättre :)217 fick också en kalv samma dag lite krångel med hennes juver också då hon har så täta spenar i bak. Men nu funkar hon också.
Vi har fortsatt målat fönster nere i ladugården, tror det aldrig tar slut. De har varit gröna så vi måste måla minst två gånger för att de ska bli riktigt vita. En kväll i veckan började jag på att koka blåbärssylt, det var super enkelt för jag använde mig av syltsocker riktigt smidigt och bra vart det. Och det vart runt 12 burkar sylt så nu har vi så att vi klarar oss ett tag! Plockat massa hallon har jag gjort runt 4 liter än så länge. Hallonen är lite sena i år så snart kan jag nog gå och plocka lika mycket igen. Så frysen är laddad inför vintern med både blåbär och hallon. Nu är det bara att vänta på lingonen för min lingon sylt som jag gjorde för något år sedan har tagit slut. Så i år måste jag koka ny!
Jag har varit på lite fynd jakt ute i alla skrymslen och hittade lite gamla sockerlådor, så jag har skurat och oljat in dem. De vart riktigt fina så nu ska jag bara komma på vad jag ska göra med dem. Antingen blir det ved framför kakelugnen eller leksakslåda till Lovis. Eller kanske Stella (katten på bilden) vill ha en låda som kryp in? Stella är nu över 6 år gammal, tiden går fort. Jag var och köpte henne som kattunge när jag och Micke flyttade in här. Så i år har vi bott här i 6 år, himelens vad tiden går fort.
Med på bilden hamnade Lovis gris också Knorrig heter han, när jag var till Ikea för att köpa syltburkar köpte jag Knorrig också, den vart en stor favorit så nu är Knorrig med överallt :)
Hoppas nu att vi ses i helgen på Öppen Gård ute i Järbo jag och Ruth kommer att vara där :)

V 33Hej!
Och nu kom sommaren, första solbrännan i mitten på Augusti. Veckan har faktiskt varit ganska slapp, vi har mest gjort det vanliga föst kor, matat kor, matat kalvar pysslat på lite med fönstren i kalvstallet.I tisdags var vi till Järbo på mejerimöte. Gefleortens har ju hållit uppe priset på mjölken länge, men nu var det dags även för oss att få sänkt mjölkpris. Så tankarna snurrar, hur ska vi göra? Vi lär nå ut till konsumenterna och inse att det är viktigt och köpa svensk, vilket gäller allt inte bara mjölk. Det skrivs mycket i media nu om mjölkkrisen, det sägs att en bonde om dagen lägger ner. En bra hemsida om det är www.mjölkupproret.se

Aja nog om det tråkiga. Vilken fantastiskt rolig och trevlig helg vi fick ute i Järbo. Jag hoppas att ni var dit? Fint väder och mycket folk. Jätte kul tyckte jag, mycket frågor vilket är trevligt och många verkade intresserade av vårat jobb/yrke/livsstil. Mycket gull med kalvarna men mest uppmärksamhet tror jag nästan Ladugårds katten Bull fick.Bull är en lustig typ som gärna är i vägen medans man mjölkar men bjuder man honom på en slurk mjölk så brukar han flytta på sig så man slipper springa över honom :)

Och som på beställning var det två kor som kalvade under helgen, fredag kväll kalvade 452 Holly och på lördag morgon kalvade 366 Roris. Och ni som var där och kollade på kalvarna fick ge namnförslag på de båda kvig kalvarna. Alla kalvar döps efter första bokstaven i mammans namn. Och nu är de döpta 452 Hollys kalv fick namnet Hilma och 366 Roris kalv fick namnet Rubin.
Ungdjuren som går hemma hos oss på bete har fått en enkelt byggd krubba utav ett rör så nu kan jag ge dem lite krossat korn varje dag. Dem växer lite dåligt på bete så nu hoppas jag dem kan gå ute ett tag till med lite extra gotta.Först var de väldigt skeptiska till deras nya "tallrik" men när dem insåg var det var i så vart dem glada.

En tränings vända med Ruth har jag hunnit med också vi var iväg och tränade på ett gäng nya ovallade kvigor som det var lite mer fart på. Super kul. Har slarvat litet med själva "hämtet" när jag har varit upp till mina får, jag har varit nöjd att Ruth hämtat dem, sen att det inte vart så snygg har jag struntat i. Och slarv det tjänar man inget på. Så nu tränade vi på att hon skulle hämta "snygg" det vill säga att hon inte ska gå in så tight bakom. På tredje försöket gick hon in djupare bakom och det blev bra. Ibland måste man ta ett steg tillbaka. Så nu ska vi träna på det mer och fösningen.

Länge har jag letat en kossa tröja till Lovis utan resultat jag har googlat och kollat på tradera. Och i lördags när jag var in på Ica och handla, så hängde dem där. Två kossa tröjor fanns det. Så nu äntiligen har hon fått två kossa tröjor.Ja idag kalvade favorit kvigan 275 Dagny, tyvärr vart den en tjurkalv. Men nu så när hon brunstar ska hon få någon fin x-vik tjur. Självklart ska det krångla också. När vi fått in henne i roboten funkar inte halsbandet, ibland kan vissa transpondrar krångla men när vi testat 4 olika, tiden tickar och många kor ville bli mjölkade. Startat om dator och robot, tillslut med lite hjälp av supporten fick vi till det så hon kunde få mjölka. Dessa teknikgrejor kan verkligen få en att tappa humöret när de krånglar ;) Nu ska jag ta och lägga Lovis och sedan krypa ner i sängen själv!
 
V 34

Hallå!

Vilket stålande väder vi har haft :) Det får gärna fortsätta ett tag till tycker jag.

Vad har vi pysslat med då? Kalvstallet, nu är det i princip klart allt. Allt är målat och nya vattenkoppar. Så nu är det bara kolven till utgödslingen som ska på plats. Hela vintern har vi hand skottat ut all skit, vilket inte är så super kul. Det går an när det är lite djur och yngre men sen när de blir äldre blir det alldeles för tungt att skotta. Så vi hoppas få igång utgödslingen igen innan vi börjar fylla på med djur där inne. Några fönster ska lagas som har gått sönder medans vi har målat. Sen är det fritt fram att börja flytta in kalvar :) Drängen har tvättat taket i lösdriften och nu den här veckan ska vi tvätta klart allt en gång till. För snart är det dags för kossorna att komma in.

Shoppat lite nya kläder har vi gjort, det kommer en stolle (PROMAN) med en liten buss och säljer kläder och stövlar. Faktiskt de skönaste stövlarna jag har haft lätta trots stålhätta. Så nu beställde vi lite nya t-shirtar och nya byxor. Äntligen hade de kommit med riktiga arbetsbyxor som var sköna. Nu har jag använt Lundhags byxor men de är lite tjocka och dyra för att ha i ladugården. Men nu hade alltså PROMAN kommit med en liknande byxa med stretch över rumpan och knäna. Så man kan sitta på huk och klättra över grindar utan bekymmer, toppen!! Drängen håller jämt på att tappa byxorna så då fick jag en snillerblixt, hängslen! Självklart hade han det så drängen fick ett par hängslen, skit snyggt ;) Nu vart det alldeles för mycket reklam för PROMAN men han berättade ju att han var inne här och läste min blogg. Så hoppas han läser igen nu. Vi har INTE glömt att du ska bjuda på choklad nästa gång du kommer ;)

Jag provade en smart grej i veckan, hemkörning utav mat. Alltså Ica. man kryssade i allt man ville ha på internet också får man det hemkört till dörren. Super smidigt och smart. Jag hatar att åka och handla det tar så lång tid också har man inte tid/lust till det. Så perfekt att man kan få det hemkört. Så behöver man bara packa upp. Så det ska jag absolut prova igen. Längst ner har ni 229 på bild, visst är hon bildskön? En aningen översocial dam. Tyvärr har hon auerus så det är hennes sisa laktation. Hon kommer bli saknad den dagen hon åker. Står man och håller på med en annan ko eller något i lösdriften och man får en suck i nacken eller en sträv kladdig tunga så kan man vara ganska säker på att det är 229.

Nä ni nu ska jag förbreda dagen, Lovis vaknar nog vilken minut som helst från sin förmiddags vila. Hoppas vädret håller i sig en vecka till! 
V 35

Hej!

Hösten börjar smyga sig på, kallt på nätterna nu. Men lite mer fin väder hoppas vi på så att vi kan tröska allt spannmål. Lite har blivit tröskat men det är långt ifrån klart än. Veckan då, jo vi har hunnit med en del. Vi fick våran mjölkseparator så nu har vi gjort grädde som jag har försökt gjort smör utav. Jag tror vi fick för låg fetthalt på grädden. Så jag har lite att pyssla med. Men smöret som jag fick till vart helt okej. Tror vi ska prova ställa om separatorn och separera med lite varmare mjölk så blir det nog bra. Vi köpte även ystnings grejor så någon dag ska vi prova göra ost. Spännande och kul. Får man till både smör och ost så kan man verkligen äta en närproducerad frukost.

En dag i veckan plockade vi ut tunnorna, den gamla mjölkanläggningen. Våran granne och revisor Leif var här och hjälpte till, det tackar vi så mycket för. Så gamla mjölkrummet vart nu väldigt stort. Så vi har köpt tvättmaskin och torktummlare. Vi måste bara få dit en rörmokare så kan vi koppla in allt. Förstå vad skönt att kunna tvätta ladugårdskläderna i ladugården och slippa släpa med dem hem. 177 har kalvat, tyvärr vart den en tjur. Vi som hoppats så på en kviga, men men hoppas hon får det nästa gång. Det är våran näst äldsta ko.

Tränat Ruth har jag också hunnit med och nu taggar vi för kurs i slutet av veckan för Jonas Gustavsson som är en super bra tränare på får. Ska bli jätte kul att få gå lite kurs igen :) Fredag kväll kl 23 åkte jag in till Sandviken och hämtade Anna och Johan, Mickes syster med sambo. Också styrde vi bilen mot Ullared och Gekås. Jag hade aldrig varit dit tidigare, så det var kul. Shopping för hela slanten. Kl elva lördag kväll var vi hemma igen. Så 24 timmar bilåkande och 8 timmar shopping. Helt galet, men roligt. Men nästa gång lär man se till att sova över. Man har blivit alldeles för gammal för att inte få sin skönhets sömn på natten ;)

Gammal har jag blivit också i måndags vart jag 26 år, herregud livet bara springer iväg. Så i slutet på veckan får jag väl ta och bjuda på lite tårta förstår jag! Krånglat med roboten har vi också gjort, den vill inte mjölka vissa kossor, det måste vara något knas med något tekniskt, för roboten funkar men den fattar inte vilken ko som har det transponder numret. Så jag och Anna satte oss och handmjölkade varsin ko här. Fy vad jobbigt det är, tänk förr när det inte fanns mjölkmaskiner pigorna måste har varit riktigt starka i nyporna. Vi hoppas att Lely kan hitta felet så vi slipper handmjölka. Såklart hände ju detta efter att vi rivit ut gamla mjölanläggningen. Annars hade vi kunnat mjölka med den. Men så är livet. Bara kossorna mår bra så får man slita lite ;)

Nu ska jag och Lovis äta lite lunch. Lovis är förövrigt super förkyld, stackars liten!