(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Augusti 2011

Onsdag 31 augusti 

Vilka fina dagar vi har  haft med mycket sol och värme. På morgonen och kvällen är det ofta jättedimmigt men när solen får sin kraft blir det väldigt fint. Gräset växer fortfarande så vi hoppas att vädret fortsätter ett tag till. Varje år tar vi tre skördar och de första två var bra men det blev inte så mycket ensilage. Så förhoppningsvis blir det mer nu. Tredje skörden brukar inte vara så bra kvalitet men bättre på kvantitet. Men först ska vi skörda vårvete och åkerbönor. Åkerbönor ser på en del ställen väldigt fina ut. De högsta vi har mätt hittills var 150 cm och med väldigt mycket bönor. Nu är skörden planerad efter helgen. Men allt är beroende på vädret förstås.

I Holland har hela sommaren varit blöt. Det var sämsta sommaren sedan 1906. Så alla mina kompisar och min familj klagar och vill inte veta av hösten. Men eftersom vi har haft en jättefin sommar går det bra för mig om jag känner och luktar höstdofter i luften. Träden och buskarna ändrar på färgen redan och än så länge så skiner solen och det ser otroligt fint ut! Ute i skogen har jag sett många fina svampar. De kan vara så vackra! Och medan jag njöt av naturen idag, göt Freerk tillsammans med Semen (våran anställd), Lennart (grannen) och Tom (snickare) betong till gamla ladugården.

Och egentligen måste jag också nämna Bijke. Han var med hela dagen och sprang med som om han var ”one of the guys”. 

Betongen blev blandad i en stor blandare bakom traktorn. Det var första gången om Freerk jobbade med den så det var lite spännande hur mycket vatten, cement och grus de behövdes.

Men allt gick bra och när jag kom hem från förskolan med Hedda var de nästan färdiga i nya sinkostallet. Och eftersom de hade lite kvar (cirka 300 l.) hittade de ett nytt projekt för att kunna använda betongen. Så idag fick vi ett nytt golv i gamla stallet och starten till ett annat projekt, nämligen infarten till bygget av en verkstad.
 
Tisdag 30 augusti

Idag är förberedelse dagen för imorgon. Freerk hämtade grus som de ska blanda med cement och vatten i en stor traktorblandare. Igår kväll gjorde vi ritningen färdig. Det vill säga att Freerk har sina idéer i huvudet och jag försöker få dem på papper. Både jag och Freerk tycker att det är roligt med sådana projekt. Det är en utmaning att få det som vi vill ha det. Framförallt hela konstruktionen kostar mycket tid och energi. Men när resultatet blir tydlig är det väldigt kul!

Hedda har blivit sjuk och var extrem mammig. Hon vill bara sitta hos mig och vill inte leka själv. Jag tycker synd om henne och jag kan inte göra mycket annat än göra det hon vill. Men ibland känns det jättefrustrerande att jag inte hinner något annat. Även mina föräldrar som är hos oss får inte titta för mycket åt hennes riktning annars blir hon ledsen. Hoppas det går över snart.

Fredag 26 augusti

På eftermiddagen fick vi besök från mina föräldrars kompisar som är på semester i Sverige. De tog också med deras border collie, Lex. Lex och Bijke blev kompisar direkt när de såg varandra. Och som riktiga border collies beter sig, sprang de hela kvällen efter varandra, vilade ett kort stund och sedan lekte de vidare och vidare. Och vad trötta de blev!!! Medan hundarna sprang och hoppades i trädgården, satt vi ute och åt mat som min mamma hade lagat. Och det var så gott och det var så skönt att sitta ute hela kvällen och det var så mysigt under äppleträden. Sådana ögonblick kommer man säkert ihåg nästa år om man tänker tillbaka hur sommaren var.
 
Onsdag 24 augusti

Idag fick vi 140 kbm torv hemma för att ströa liggboxarna i lösdriften. Torv är väldigt torrt och därför fungerar det väldigt bra i stallet. Bakterier kan inte överleva i en sådan torr miljö och skiten tar man lätt bort med en skrapar. Torven förvarar vi i samma plastkorvar som vi har till ensilage. Klockan 7 fick vi torven och klockan 11.00 låg allt packat i korven. Korna tyckte att det var kul att något hände och tyckte att det var värt att stå i en del av hage som blev nertrampad och surt efter regnet vi fick i helgen.   
 
Fredag 19 augusti 

Hela veckan var Hedda och jag på förskolan. Meningen är att jag ska hjälpa henne med att bli lite mer van med andra barn och personalen. Hedda tycker att det är jätteroligt att leka med andra leksaker och titta på andra barn. Vi var ute och hon fick leka i sandlådan som var spännande. Jag blev helt imponerad hur de andra beter sig. Alla är jättelugna och lyssnar vad fröknarna säger. De sitter stilla när vi sjunger och äter frukt, otroligt tycker jag. Hedda är inte lika van med det så hon sitter inte så stilla som de andra. Men jag tror att hon kommer att lära sig fort.

För mig brukar sådana här upplevelser ta extra energi. Först är det språket som kostar en massa energi fortfarande. Jag lär mig fortfarande många ord. Varje gång något nytt händer i mitt liv behöver jag flera ord. Och sedan är jag inte riktigt van med en förskola heller förstås. Jag har aldrig varit själv på en förskola när jag var liten och Hedda är första barnet så allt är nytt. Till exempel lunchtider, vad de brukar äta, vad de har på sig när de är ute, och så vidare. I Holland brukar vintrarna inte vara så kalla så jag är inte riktig bekant med vinteroveraller, mössor, stövlar och allt som barnen behöver. Sedan tycker jag att allt är väldigt dyrt så vi får se vad jag kommer att hitta åt Hedda.

Idag lämnade jag Hedda för första gången på förskolan. Hon blev jätteglad när jag tog fram hennes jacka och ryggsäck. Jag tror att hon förstod att vi skulle åka dit. När vi kom fram blev hon ännu gladare och när jag lämnade henne tittade hon inte ens på mig. När jag kom hem kändes det lite tomt. När jag satt vid köksbordet hörde jag henne också gråta....... konstigt att jag är så ovan med att vara ensam igen. När jag fick hämta henne igen var hon väldigt trött och fröken berättade att hade hon hade varit jättearg när hon hade upptäckt att jag inte fanns längre på förskolan. hon inte ens på mig. När jag kom hem kändes det lite tomt. När jag satt vid köksbordet hörde jag henne också gråta....... konstigt att jag är så ovan med att vara ensam igen. När jag fick hämta henne igen var hon väldigt trött och fröken berättade att hade hon hade varit jättearg när hon hade upptäckt att jag inte fanns längre på förskolan.
 
Torsdag 18 augusti 

Själv har vi också en ko som rymmer hela tiden. Hon går inte långt ifrån de andra men hon ligger nästan jämt utanför stängslet. Freerk och jag har varit där flera gången med Bijke. Så fort vi öppna staketet och skickar Bijke efter henne springar hon direkt tillbaka till de andra. Dagen efter kan vi göra samma sak igen. Vi kan inte hitta på var hon hittar ett hål i stängslet.
 

Tisdag 16 augusti 

Tisdag 16 augusti Idag fick vi lite märkligt besök. Fyra unga kvigor gick på vägen utanför vårt hus. Det var en bil som stannade och larmade oss. Freerk var inte hemma och när Semen och jag kom dit såg vi att korna var inte våra. De stod och såg väldigt nyfikna ut och kommunicerade med våra kor i hagen. Medan Semen och jag försökte att få in dem i ladugården försökte Freerk ringa grannen. När han körde hit hade vi hunnit få in tre stycken men det var en kvar. Och eftersom korna är flockdjur går det nästan inte att locka dem. Så Freerk och grannen höll på jättelänge med att få in den sista. De tog ut en kviga i grimman men kviga som stod kvar ute var inte intresserad av att gå in.
 
Måndag 15 augusti

Igår var Hedda och jag på öppen gård hos familjen Styffe i Skärplinge. En öppen gård betyder väldigt mycket jobb innan, på själva dagen och efteråt. Som bonde är man naturligtvis stolt över gården och framförallt om så många besökare kommer är det värt att göra det någon gång. Gården var otroligt fint och rent och alla som kom såg glada och nöjda ut! Hedda och jag träffade kompisar som hade tagit med en fikakorg. Det var jättemysigt och jättegott!!
 
Onsdag 10 augusti

Hedda tycker att det är jätteroligt med mina kompisar, Sjoerd och Charlotte. Hon sitter gärna i knät på dem och Sjoerd försöker lära henne gå. Vi åkte på promenad i naturreservatet i Aspnäs. Vädret var inte så fint men naturen såg väldigt vackert ut!
 
Tisdag 9 augusti

Igår kväll fick vi besök från kompisar till mig och idag fick vi också besök från Freerks gamla grannar i Holland. De är på väg till nordkap och stannade hos oss. De fick bo i tält eftersom villavagnen var redan upptagen.
 
Måndag 8 augusti

Hela helgen var vi på semester!! Det tog lång tid innan vi bestämde oss vad vi skulle göra och jag tror att vägen dit tog mindre tid än planeringen. Vi åkte till Hedesunda. Marc och Lia (som var på besök hos oss förra veckan) var väldigt entuastiska över campingen och vi hade hyrt en stuga. Först var det lite konstigt eftersom alla pratade Holländska. Vi hade inte riktig tänkt på det men de som äger campingen kommer från Holland. Vi visste inte riktig att det skulle betyda att det var som en holländsk by. Men själva campingen var väldigt fin och vi kunde bada med Hedda och äta på restaurangen. Hedda tyckte att det var jobbigt att komma bort så hon grät mycket på kvällarna och nätterna. Det kändes inte riktig som en semester som jag hade för mig. När vi kom hem var Hedda väldigt glad och sov på en gång. Jag var jättetrött och kunde packa ur alla böcker och tidningar som jag inte hann läsa.......
 
Tisdag 2 augusti

Ikväll hade vi planerat att vi skulle valla med Bijke hos Bernice. Bernice tar hand om våra ungdjur och ser till om de är brunstiga. Då får Freerk åka dit och seminera. Och idag var det en kviga som visade brunst så Freerk tog med sina insemineringsgrejer och inseminerade i hagen.